Denne side indeholder annoncer, og er dermed sponsoreret. Læs mere

Singles Day 2024

Er du vild for at gøre et godt tilbud? Elsker du, når butikkerne skilter med 20 % på alt eller halv pris i hele butikken? Kan du svare ja til disse spørgsmål, så vil du elske Singles Day. Som navnet indikerer, er dagen en fejring af alverdens singler. Men dagen byder også på meget mere end det. Det er nemlig også en dag, hvor der er mulighed for at gøre et kup. En dag, hvor du har chancen for at erhverve dig det, du måske ikke har råd til på alle andre af årets dage. Lyder det som noget for dig?

Du kender sikkert Black Friday, dagen efter den amerikanske højtid, Thanksgiving. Mange danskere klarer efterhånden deres julegaveindkøb lige netop denne dag. Gradvist er Cyber Monday også blevet et fænomen, som mange kender til – nemlig en slags online-BlackFriday, og så på en mandag. Med hvad er SinglesDay egentligt? Det er en ny stor shoppingsdag, der først kom til Danmark i år 2017. Denne nye store dag, med mulighed for at få gode rabatter, ligger d. 11/11. Meget symbolsk er denne dato valgt for at vise individualismen ved 1-tallet. Imens viser 11-tallet, hvordan to individer finder sammen og kan blive til en enhed.

Hvad er Singles Day?

Tilbage i 1990’erne fandt kineserne på en ny helligdag, der til at begynde med skulle fejre og forkæle landets singler. Datoen for Singles Day er altid d.11/11, hvilket ikke er en tilfældighed. I Kina valgte man denne specifikke dato, da de mange ettaller skulle symbolisere individet, der var alene. SinglesDay var oprindeligt en form for anti-valentinsdag kampagne, der gjorde det muligt for enlige at forkæle sig selv med de produkter og ting, som de gik og drømte om. Man kan tilnærmelsesvist sammenligne denne årlige event med Black Friday, dog er denne nye version begyndt at overhale indenom.

Video: bliv klogere på hvad Singles Day er (engelsk)

På denne dag vil mange butikker skabe nogle fantastiske tilbud, der lokker forbrugerne til at komme ud af deres skjul og bruge penge på dem selv. Dette kan man dog trygt gøre uden at få skelende blikke sendt i sin retning, da denne dag nu også vinder indpas i Danmark. Dog kan vi herhjemme endnu ikke følge med Kina, der i 2017 brugte mere end 20 billioner US dollars alene på denne dato. I Kina er denne begivenhedsrige mærkedag dog ikke længere kun for singler, men også en eftertragtet dato for bryllupper, hvor man fejrer at en bliver til to.

Singles Day er fuld af symbolske meninger

Som tidligere nævnt er denne dato ved at blive efterspurgt og brugt i forbindelse med bryllupper, dette er ikke en tilfældighed, eller et oprør mod konceptet. Tværtimod styres dette af symbolikken, der findes i tallene. Som tidligere nævnt kan ettallet i datoen symbolisere et individ, der holder af at være alene. Tallet 11 er derfor et symbol på to individer, der finder sammen og nyder livet og hinanden. Sammenhængen af 2 x 11 i datoen 11/11 er et muligt symbol for to par, der sammen hygger sig i hinandens selskab, hvilket stammer fra de oprindelige kinesiske fester.

Sådan fejrer man Singles Day i Danmark

Singles day tilbud

På trods af, at denne mærkedag har været kendt og brugt flittigt i Kina i næsten 20 år, er den forholdsvis ny i Danmark. Der er ikke mange mennesker, der kender til denne dato – dog forventes det at dette ændres drastisk fra 2018. Dette år er der mange større virksomheder, der hopper med på bølgen og bruger denne mulighed som endnu et alternativ til den velkendte Black Friday, med gode rabatter, billige priser og masser af tilbud til enhver. I Danmark er der dog endnu ikke kommet samme vibe omkring singlekonceptet som man ser i Kina.

Som med alle andre store handelsdage i Danmark skal man starte et sted, det er ofte de større koncerner, der starter en ny trend, eller hopper med på en udenlandsk én af slagsen. Herefter falder det meget naturligvis, at andre mindre virksomheder følger efter med deres egne versioner af denne mærkedag. Man kan trygt sætte et kryds i kalenderen, for på ’bagerens fødselsdag’ den 11/11 går det for alvor løs herhjemme. Flere og flere virksomheder ligger følere ud til deres kunder om tilbud og særlige rabatter, der kun gælder denne ene dag – de såkaldte døgnflue tilbud.

Danskerne elsker rabatter

SinglesDay er et fænomen, som stammer fra Kina og er her kendt som Guanggun Jie. Dagen startede oprindeligt som en hyldest til singlerne. På dagen var der mulighed for at deltage i et utal af fester for på den måde at møde andre singler og forelske sig. En hyldest til singlekulturen med et overodnet budskab om at være stolt over at være single. Sidenhen har dagen udviklet sig til en stor indkøbsdag, der nu har nået Danmark. Prognoser spår da også, at denne dag kan blive lige så stor som BlackFriday i løbet af få år.

For hvad er det egentligt med danskerne og tilbud? Med nye tilbud, både på internettet, via apps og i fysiske butikker, kan det ikke undgås, at du kommer i kontakt med rabatter hver dag. Alligevel viser undersøgelser, at danskerne ønsker endnu flere tilbud. Andre undersøgelser viser, at danskerne i gennemsnit bruger 1/3 af husholdningsbudgettet på tilbudsvarer. Og det viser sig endda også, at de danske forbrugere er de, der modtager allerflest tilbudsaviser på verdensplan. Det virker derfor ikke helt usandsynligt, at SinglesDay for fremtiden kan blive en kæmpe shoppingsdag, helt på linje med de amerikansk-adopterede. For danskerne elsker bare rabatter.

Ready. Set. SinglesDay!

Til trods for at SinglesDay endnu ikke er lige så udbredt som nogle af de andre indkøbsdage, vi kender fra USA, så bid mærke i den. For den kan betyde, at du fremover får endnu større mulighed for at kombinere eksempelvis julegaveindkøbene med rabatter. Det kan måske endda betyde, at det ikke er nødvendigt at stå i et utal af timelange køer i løbet af blot én dag for at få de gode tilbud. Med den nye shoppingsdags’ indtog kan du nu ”sprede” ventetiderne ud, så det ikke virker så slemt. Og hvem vil ikke gerne det?